لیتوگرافی چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در دنیایی که ایدههای جدید در حال پیادهسازی هستند و پیشرفتهای فناوری دائماً در حال بهروزشدن است، بهروز ماندن برای جلوگیری از عقب افتادن کسبوکارتان بسیار مهم است. لیتوگرافی یک تکنیک چاپ رایج است که صدها سال است که توسط بسیاری از افراد مورداستفاده قرار گرفته است. اگرچه لیتوگرافی یک فرایند نسبتاً پیچیده است، اما لیتوگرافی توانایی تولید چاپهای خیرهکننده با جزئیات و دقت باورنکردنی را دارد. برای چاپ تصاویر جذاب و با جزئیات بسیار، نهتنها از کنسانترههای باکیفیت برتر استفاده کنید، بلکه باید روشی را انتخاب کنید که بهترین نتایج را به دست آورد. پس لیتوگرافی می تواند این انتظار را براورده کند.
اگر در این صنعت تازهکار هستید و به راهنمایی نیاز دارید و میخواهید بدانید که لیتوگرافی چیست و درباره یکی از محبوبترین روشهای چاپ اطلاعات بیشتری کسب کنید، ادامه مطلب را بخوانید.
لیتوگرافی چیست؟
لیتوگرافی چیست و فرایند چاپ لیتوگرافی چگونه انجام میشود؟ امروز میخواهیم به طور مفصل به یک تکنیک باستانی که هنوز هم بسیار زنده است نگاه کنیم. پس برای توضیح درست درباره اینکه لیتوگرافی چیست باید اینگونه بیان کرد که لیتوگرافی یکی از شناختهشدهترین روشهای چاپ است. این رسانه که برای طیف وسیعی از نیازهای چاپ استفاده میشود، چاپهای تمیز و جالبی تولید میکند و این یکی از دلایل مهم و بسیار محبوب برای استفاده از این روش است.
بیشتر بخوانید: انواع ایده چاپ روی تیشرت
لیتوگرافی از یونان باستان تا دنیای مدرن
اصطلاح لیتوگرافی بهنوعی از چاپ اشاره دارد که در اواخر قرن 18 در آلمان کشف شد.کلمه لیتوگرافی از یونانی باستان λίθος، lithos به معنای "سنگ" و γράφειν، graphein به معنای "نوشتن" گرفته شده است. یونانیان باستان شابلونها را در سنگها حک میکردند و این تکنیک در نهایت چاپ لیتوگرافی افست نامیده میشود.
بعد از آن دوران در سال ۱۷۹۶ آلویس سنفلدر که نمایشنامهنویسی تازهکار و اهل بایرن بود با استفاده از مدادرنگی چرب نمایشنامههای خود را بر روی سنگآهکی مینوشت و سپس با جوهر نورد شده آنها را کپی میکرد. با همین روش بود که او توانست با سرعت قابلتوجهی نسخههایی از فیلمنامه خود را بهصورت چاپ یکسان و بدون کاهش کیفیت به چاپ برساند.
روش چاپ لیتوگرافی چیست؟
تابهحال در مورد اینکه فرایند لیتوگرافی چیست بحث میکردیم؛ اما الان میخواهیم روش چاپ آن را بیان کنیم. این فرایند از طریق چاپ پلانو گرافی، با استفاده از یک صفحه آلومینیومی پوشیده شده با آب و جوهر، تصویری را ایجاد میکند تا هم تصویر و هم مناطق غیر تصویر را حمل کند، قبل از اینکه جوهر با استفاده از فشار به زیرلایه منتقل شود. چاپ پلانو گرافی به روشهای چاپی اطلاق میشود که در آن قسمتهای تصویر و غیرتصویر با هم روی یک صفحه صاف وجود دارند، برخلاف چاپ برجسته که در آن مناطق مختلف روی دولایه مجزا قرار میگیرند.
شاید بزرگترین مزیت لیتوگرافی این باشد که چاپگر نیازی به حکاکی تصویر در صفحات فلزی ندارد. همچنین نیازی به حککردن تصویر بر روی بلوکهای چوبی یا سایر مواد نرم نیست. در عوض، یک هنرمند از مجموعهای از مدادرنگی یا مدادهای چرب استفاده میکند تا تصویری آینهای از اثر هنری، معمولاً روی یک لوح سنگی صاف یا صفحه فلزی بکشد. درحالیکه این کار میتواند زمان کمتری نسبت به حکاکی تصویر در فلز داشته باشد، اما همچنان زمانبرترین بخش لیتوگرافی است. اگر تصویر نهایی چندین رنگ داشته باشد، ممکن است لازم باشد برای هر کدام سنگها یا صفحات جداگانه درست کنید.
کاربردهای لیتوگرافی چیست؟
این فرایند قادر به چاپ با سرعت بالا و حجم بالا است و میتواند سطح بالایی از کیفیت و جزئیات چاپ را حفظ کند. برای چاپ انواع اقلام از جمله نقشه، کتاب، روزنامه و مجلات و اشکال مختلف بستهبندی استفاده شده است.
امروزه چاپ لیتوگرافی بیشتر در قالب لیتوگرافی افست وجود دارد که زاده مستقیم چاپ لیتوگرافی است. این شکل از چاپ شامل یک مرحله اضافی است که طی آن تصویر قبل از انتقال به زیرلایه (که بین استوانه پتو و استوانه قالبی عبور میکند) از استوانه صفحه به یک استوانه پتوی واسطه منتقل میشود. این فرایند یکی از رایجترین فرایندهای چاپی است که امروزه مورداستفاده قرار میگیرد، بهویژه برای کارهای چاپ تجاری با حجم بالا مانند چاپ کتاب، روزنامه و بستهبندی همچنین به طور گسترده توسط هنرمندان برای ایجاد آثار هنری اصلی و چاپ در نسخههای کوچک، همراه با چاپهای هنری زیبا، پوستر، کاغذدیواری، و تصاویر در کتابها، روزنامهها و مجلات استفاده شده است.
در ادامه ما به این موضوع پرداختهایم که کاربردهای لیتوگرافی چیست و برای چهبهتر است استفاده شود و در اینجا فهرست کاملتری از آن را ردیف کردهایم:
- بروشورهای باکیفیت بالا
- کاتالوگها
- کتابهای راهنما
- دفترچهها
- مجلات
- پوسترهای تبلیغاتی
- و در نهایت هر آن چیزی که نیاز به چاپ واضح و با جزئیات کامل در تعداد بالا دارد.
چرا لیتوگرافی در چاپ مهم است؟
لیتوگرافی هنوز در دنیای چاپ امروزه بسیار مهم است، علیرغم هجومهای انجام شده توسط چاپ دیجیتال که روشی ارجح برای چاپهای کمحجم و برای پروژههایی است که نیاز به چرخش سریع دارند. لیتوگرافی بهطورکلی روش چاپ ترجیحی است در مواقعی که لازم است یک چاپ با حجم متوسط یا چاپی که شامل تعداد زیادی نسخه باشد. سازگاری ارائه شده توسط لیتوگرافی آن را برای چاپهای با حجم بالا بسیار جذاب میکند و میتوان آن را برای چاپ کتاب، کارتتبریک، پوستر و انواع مواد بازاریابی وفق داد.
بیشتر بخوانید: تفاوت مهر ژلاتینی و لیزری
هدف از لیتوگرافی چیست؟
لیتوگرافی مشکلات تولید انبوه را برای هنرمندان و نویسندگان با اجازهدادن به حالتی از بازتولید که نیازی به تجهیزات صنعتی ندارد را حل میکند.
چگونه لیتوگرافی با سایر روشهای چاپ مقایسه میشود؟
همانطور که در بالا ذکر شد، کاربردهای مختلف لیتوگرافی چیست و در زیر نحوه مقایسه لیتوگرافی با سایر روشهای چاپ رایج را بررسی میکنیم.
چاپ دیجیتال در مقابل چاپ لیتوگرافی چیست؟
بهسادگی، چاپ لیتوگرافی از جوهر مرطوب و صفحات چاپی استفاده میکند و چاپ دیجیتال از جوهر و پرس مشابه چاپگرهای اداری بزرگ استفاده میکند. لیتوگرافی برای راهاندازی به پول و زمان بیشتری نیاز دارد، اما از آن به بعد اجرای آن بسیار مقرونبهصرفه است، بنابراین معمولاً برای اجراهای طولانیتر استفاده میشود. از سوی دیگر، چاپ دیجیتال برای چاپهای کوتاهتر راحتتر است، زیرا راهاندازی آن ارزانتر است. بااینحال، قیمت واحد در مقایسه با دورههای طولانی لیتوگرافی گرانتر میشود.
چاپ فلکسو در مقابل لیتوگرافی چیست؟
چاپ فلکسوگرافی یک تکنیک چاپی است که از صفحات برجسته انعطافپذیر استفاده میکند. صفحات مانند یک مهر بزرگ عمل میکنند و تصاویر را روی تختهها منتقل میکنند. چاپ فلکسو با چاپ لیتو در درجه اول در کیفیت چاپ متفاوت است. چاپ لیتو برای چاپ تمامرنگی بهتر است و میتواند الگوها و گزینههای تکمیلی دقیقتری را در خود جای دهد.
چاپ صفحه در مقابل چاپ لیتوگرافی چیست؟
چاپ روی صفحه که به آن سیلک غربال نیز میگویند، شامل انتقال جوهر از طریق یک صفحه مشبک ظریف بر روی بستر است. جوهر، یا رنگ، در مکانهای خاصی روی لباس یا مواد جایگزین اعمال میشود، زیرا برخی از قسمتها با یک شابلون مسدودکننده به جوهر نفوذناپذیر میشوند. درگذشته از صفحات ابریشمی استفاده میشد.
چاپ روی صفحه نسبت به لیتوگرافی فرایندی کندتر و گرانتر است. علاوه بر این، چاپ لیتو منجر به چاپهای دقیقتر از غربالگری ابریشم میشود.
چاپ LED UV در مقابل چاپ لیتوگرافی چیست؟
چاپ LED UV مشابه روشهای دیگر است، اما با این گزینه، جوهرهای ED-UV بلافاصله با استفاده از نور UV خشک میشوند. با چاپ LED UV، تنظیم جوهر حذف میشود و این روش چاپ بسیار تمیزی است. این روش چاپ گرانتر از لیتوگرافی است و به مواد بیشتری نیاز دارد، اما برای چاپهای بزرگ بسیار عالی عمل میکند و فوری بودن میتواند بسیار مفید باشد.
تفاوت بین چاپ و لیتوگرافی چیست؟
تفاوت اصلی چاپ با لیتوگرافی در این است که چاپ با وسایل مکانیکی تکثیر و تولید میشود. سنگنگاره با دستساخته و تولید شده توسط سنگنگار است.
جمعبندی
لیتوگرافی یک تکنیک چاپ است که برای ایجاد یا تکثیر چندین نسخه از یک مسیر اجرا شده با جوهر یا مداد روی سنگآهک است. این تکنیک بر اساس اصل دافعه بین آب و چربی انجام میشود. با مطالعه این مطلب از هدایای تبلیغاتی پیشکش شما میتوانید جادوی لیتوگرافی را کشف کنید، یک شگفتی قدیمی که هنوز هم علاقهمندان به هنر امروز را مسحور خود میکند. در نتیجه رازهای پشت فرایند پیچیده لیتوگرافی را کشف خواهید کرد و نقش حیاتی آن را در دنیای هنر کشف میکنید و متوجه خواهید شد که چرا برای خالقان و مجموعهداران ارزش بسیار زیادی دارد.